Thursday, May 24, 2018

Επιθυμίες- ανάγκες και τα κύρια συναισθήματα ~ Atman Nityananda


Επιθυμίες- ανάγκες και τα κύρια συναισθήματα

Πρώτα υπάρχει κάποια επιθυμία, (συνειδητή ή ασυνείδητη), ή κάποια ανάγκη η οποία λειτουργεί ως επιθυμία επίσης, (συνειδητή ή ασυνείδητη) και με ρίζα αιτία αυτήν την επιθυμία ή την ανάγκη (οποιαδήποτε επιθυμία ή ανάγκη) εκδηλώνονται τα παρακάτω κύρια συναισθήματα: φόβος, θυμός, στεναχώρια σε όλες τις παραλλαγές τους (άγχος, ανησυχία, αγωνία, εκνευρισμός, αγανάκτηση, οργή, απογοήτευση, θλίψη, κ.λπ.).

Σχόλιο
Οι επιθυμίες και οι ανάγκες σχετίζονται με τις απολαύσεις, φήμη, αναγνώριση, επιτυχίες, αποκτήματα, χρήματα, ασφάλεια, επιβίωση, αυτοεικόνα, υπόληψη, αυτοαξία.

Η σειρά με την οποία εκδηλώνονται τα συναισθήματα και τα οποία είναι τροποποιήσεις της επιθυμίας και όχι διαφορετικά από αυτήν, έχει ως εξής:

Φόβος

Πρώτα υπάρχει η επιθυμία και μαζί με αυτήν εκδηλώνεται ο φόβος. Φοβόμαστε, αγχωνόμαστε  ή ανησυχούμε μήπως κάτι θα εμποδίσει να γίνει αυτό που θέλουμε ή δεν πάνε τα πράγματα όπως θέλουμε.

Θυμός

Εκνευριζόμαστε, θυμώνουμε αγανακτούμε, οργιζόμαστε γιατί κάτι εμποδίζει να γίνουν τα πράγματα όπως θέλουμε.

Απειλές, εναντίωση, επίθεση, βία

Απειλούμε, εναντιωνόμαστε, επιτιθόμαστε, εκβιάζουμε σε οποιονδήποτε νομίζουμε ή φοβόμαστε ότι θα εμποδίσει να γίνει αυτό που θέλουμε.

Κατηγορούμε, απειλούμε, βρίζουμε, μεμφόμαστε, επιτιθόμαστε οτιδήποτε ή οποιονδήποτε γίνεται ήδη εμπόδιο σε αυτό που θέλουμε ή εμπόδισε τελικά να γίνει αυτό που θέλαμε.

Εναλλαγή επιθυμίας φόβου και θυμού

Ο φόβος και ο θυμός πολλές φορές ή συνήθως, εναλλάσσονται μέσα μας και μάλιστα εν ριπή οφθαλμού.  Σκεφτόμαστε αυτό που θέλουμε και αμέσως βγαίνει  η ανησυχία μήπως κάτι  δεν πάει καλά ή κάτι μας εμποδίσει και δεν πραγματοποιηθεί η επιθυμία, και σκεπτόμενοι το εμπόδιο (πρόσωπο/α, η κατάσταση) και την πιθανότητα να μην ικανοποιηθεί η επιθυμία βγαίνει ο θυμός και τανάπαλιν.

 Η ένταση αυτών των συναισθημάτων εξαρτάται κατά κύριο λόγο, από το ποσό πολύ δυνατά επιθυμούμε κάτι, πόσο είμαστε ταυτισμένοι και προσκολλημένοι σε αυτή την επιθυμία ή την ανάγκη,  ή πόσο δυνατός είναι ο προγραμματισμός σε σχέση με την αυτοαξία και την αυτοεικόνα.

Στεναχώρια

Στεναχωριόμαστε, θλιβόμαστε, απογοητευόμαστε όταν τελικά δεν πάει καλά αυτό που θέλαμε, ή δεν γίνει αυτό που θέλαμε.

Όλη μας ζωή κάθε μέρα είναι ένας κύκλος που επιλαμβάνονται μηχανικά και ψυχαναγκαστικά οι παραπάνω καταστάσεις.

Όποιος ελευθερωθεί από την επιθυμία, τον θυμό, τον φόβο και την στεναχώρια και εδραιωθεί στην αληθινή του φύση (Συνειδητότητα, εσωτερική σιωπηλή παρουσία, Άτμαν, Ψυχή) ζει ελεύθερος και ευτυχισμένος, όπου κι αν είναι, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες.