Friday, May 18, 2018

Ομ! Σατσάνγκα – Συναντήσεις για την Αλήθεια ~ Atman Nityananda

Σατσάνγκα με την Άμμα
Σατσάνγκα – Συναντήσεις για την Αλήθεια 

Σε αυτό το θέμα θα εξετάσουμε το Σάτσανγκ  (η συναναστροφή με φωτισμένους, αγίους και σοφούς), την άσκηση σε ιερά μέρη και τις συναναστροφές

Τι σημαίνει Σατσάνγκα (ή Σάτσανγκ)

Η λέξη Σατσάνγκα είναι συνδυασμός δύο λέξεων. Του Σάτ, που σημαίνει Αλήθεια (Απόλυτη Ύπαρξη, Μπράμαν, Θεός) και την λέξη Σάνγκα που σημαίνει ένωση ή συντροφιά. Συνεπώς Σατσάνγκα σημαίνει ένωση ή συντροφιά με την Αλήθεια.

Το ύψιστο Σατσάνγκα είναι το να είμαστε σε επαφή με τον Θεό μέσα μας, είναι η ένωση με την Αλήθεια μέσα μας και μάλιστα η εδραίωση μας στην αληθινή μας φύση. Αλλά επειδή η άγνοια και το εγώ μας εμποδίζουν να ζούμε σε ένωση με την αληθινή μας φύση, Σατσάνγκα θεωρείται επίσης και η συντροφιά ή η συναναστροφή με τους γνώστες της αλήθειας, με αυτούς που είναι εδραιωμένοι στην αληθινή τους φύση (Συνειδητότητα, Άτμαν, εσωτερική σιωπηλή παρουσία). Θεωρείται Σατσάνγκα το να είμαστε στην παρουσία φωτισμένων που ζουν σε συνειδητή ένωση με την Αλήθεια, (οι φωτισμένοι ονομάζονται επίσης Γκιάνι και Τζιβανμούκτα.  Γκιάνι σημαίνει γνώστης της αλήθειας και Τζιβανμούκτα σημαίνει απελευθερωμένος) διότι η συντροφιά τους μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε την αλήθεια.

Το να ζούμε στην παρουσία φωτισμένων είναι η πιο αποτελεσματικός τρόπος να εξαγνιστούμε και αν αφυπνιστούμε. Οι φωτισμένοι πρωτίστως με την παρουσία τους, αλλά και με την καθοδήγηση τους, μας βοηθούν να ξεδιαλύνουμε τις αμφιβολίες μας, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια και τελικά να πετύχουμε την απελευθέρωση.

Ο όρος Σατσάνγκα χρησιμοποιείται επίσης για τις συγκεντρώσεις που γίνονται από προχωρημένους μαθητές και γιόγκι για να  μιλήσουν  για την Αλήθεια, να δώσουν οδηγίες και ασκήσεις για να πετύχουμε την ένωση με την αληθινή μας φύση. Χρησιμοποιείται επίσης και για οποιαδήποτε συνάντηση έχει σκοπό την διερεύνηση της αλήθειας και την αφύπνιση μας στην αλήθεια, ανεξάρτητα αν υπάρχει παρουσία φωτισμένου ή κάποιου προχωρημένου γιόγκι, ή ασκούμενου.


 Όταν δεν είναι δυνατή η επαφή με φωτισμένους ή προχωρημένους μαθητές, τα βιβλία είναι ο καλύτερος τρόπος να είμαστε σε επαφή με υψηλές δονήσεις και με ιδέες που σχετίζονται με την αλήθεια και την πνευματική ζωή γενικότερα. Η μελέτη βιβλίων γραμμένων από φωτισμένους ή προχωρημένους μαθητές που αναφέρονται στην αληθινή μας φύση και τον Θεό και μας δίνουν οδηγίες και πρακτικές για να αφυπνιστούμε στην αληθινή μας φύση, είναι ένα είδους Σατσάνγκα.

Διάβασε περισσότερα για την μελέτη και τα οφέλη της μελέτης των πνευματικών βιβλίων στο άρθρο  Η σημασία της μελέτης πνευματικών βιβλίων

Η παρουσία φωτισμένου δασκάλου

Ο Χεϊρακάν Μπάμπατζι
Δεδομένου ότι οι φωτισμένοι Δάσκαλοι είναι καθαρές εκφράσεις της Θείας Συνειδητότητας, όταν βρισκόμαστε στην παρουσία τους ή διαβάζουμε τα λόγια τους, συνδεόμαστε με τις θεϊκές δονήσεις που εκπέμπουν. Ανεξάρτητα από τα αν έχουμε ή δεν έχουμε επίγνωση αυτής της διαδικασίας, οι πνευματικές τους δονήσεις σιγά-σιγά διαποτίζουν το ενεργειακό μας πεδίο και τον νους μας και σταδιακά εξαγνίζουν και  μετασχηματίζουν τον νου μας και ανυψώνουν την συνείδηση μας σε ανώτερα επίπεδα αντίληψης.

Στην πνευματική παράδοση της Ινδίας το Σατσάνγκα θεωρείται ως το ισχυρότερο μέσο για την πνευματική μεταμόρφωση και την αυτοπραγμάτωση (φώτιση, απελευθέρωση). Μετά την πνευματική μας ωριμότητα, ο σημαντικότερος παράγοντας για την αφύπνιση μας είναι το να ζούμε και να ασκούμαστε στην  παρουσία ενός φωτισμένου δασκάλου. Οι φωτισμένοι δάσκαλοι ακτινοβολούν δυνατά θεϊκές και σαττβικές δονήσεις, οι οποίες  μας μεταμορφώνουν. Αν είμαστε ώριμοι μαθητές, στην παρουσία τους, με ένα λόγο τους, με μια ματιά, ή με ένα άγγιγμα, μπορεί να συμβεί η αφύπνιση μας και να συνειδητοποιήσουμε τη Θεϊκή μας φύση.

Τα λόγια ενός φωτισμένου δασκάλου έχουν την δύναμη να μας αφυπνίσουν στην αληθινή μας φύση. Αν και είναι πιο δυνατή η επίδραση των δονήσεων, όταν είμαστε στην παρουσία ενός δασκάλου και τον ακούμε ζωντανά, από το να διαβάζουμε τα λόγια του σε ένα βιβλίο, η δύναμη των λόγων τους ακόμη και μέσα από τα βιβλία είναι μεγάλη. Τα λόγια τους, ακόμη και γραμμένα έχουν μεγάλη δύναμη, και όταν τα διαβάζουμε έχουν την δύναμη να μας αφυπνίσουν στην αληθινή μας φύση. Έχω ακούσει  αρκετούς να λένε ότι αφυπνίστηκαν  διαβάζοντας το βιβλίο του Σρι Νιζαργκαντάττα (Sri Nisargadatta Maharaj) ‘’Είμαι Εκείνο’’ , (‘’I Am That’). Και στην δική μου περίπτωση, η αφύπνιση συνέβη καθώς διάβαζα το βιβλίο ‘’Είμαι Εκείνο’’ και στοχαζόμουν στα λόγια του Σρι Νιζαργκαντάττα. 

Τα πειράματα του Emoto Massaro 

Αριστερά βλέπουμε το αποτέλεσμα του μίσους και δεξιά της αγάπης
Τα πειράματα που έκανε ο Emoto Massaro σχετικά με την επίδραση που έχουν οι δονήσεις των σκέψεων, των προσευχών, των συναισθημάτων και της μουσικής στο νερό, στηρίζουν την άποψη ότι οι δονήσεις ενός φωτισμένου πρωτίστως ή και ενός προχωρημένου μαθητή μπορούν να ανεβάσουν τις δονήσεις, την νοητική και συνειδησιακή κατάσταση του μαθητή.

Ο Emoto Massaro απέδειξε με επανειλημμένα πειράματα ότι οι δονήσεις των σκέψεων, των προσευχών, των συναισθημάτων και της μουσικής επηρεάζουν την ύλη και ειδικά το νερό. Οι δονήσεις αλλάζουν την ποιότητα και την μορφολογία του νερού σύμφωνα με την ποιότητα τους.

Στα πειράματα που έκανε ο Emoto, το νερό που ποτίστηκε με θετικές δονήσεις σκέψεων, συναισθημάτων ή μουσικής κρυσταλλοποιήθηκε σε αρμονικά σχήματα, ενώ το νερό που ποτίστηκε από δονήσεις αρνητικών σκέψεων, αρνητικών συναισθημάτων και κακόηχης μουσικής κρυσταλλοποιήθηκε σε ακαθόριστα δυσαρμονικά σχήματα.

Βίντεο με τα πειράμτα του Emoto Massaro
https://www.youtube.com/watch?v=S7R-m5KJnYo
https://www.youtube.com/watch?v=T7jbn-pY1rI


Αφού οι δονήσεις των σκέψεων και των συναισθημάτων των απλών ανθρώπων μπορούν να μεταμορφώσουν το νερό, πόσο πιο εύκολα μπορούν οι δονήσεις των φωτισμένων να μεταμορφώσουν τον νου και το ενεργειακό πεδίο των ανθρώπων, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νους και το ενεργειακό πεδίο είναι πολύ πιο ευμετάβλητα, από ότι η στέρεα*, πυκνή και αδρανής ύλη;

Σχόλιο
στέρεα*, πυκνή και αδρανής ύλη;: Σήμερα γνωρίζουμε ότι και η ύλη δεν είναι κάτι στέρεο, αλλά δόνηση της ενέργειας σε ένα χαμηλότερο επίπεδο. Αλλά αυτό που φαίνεται και που αποκαλούμε ως ύλη,  έχει μεγαλύτερη αδράνεια, από το ενεργειακό μας πεδίο και τον νου.

Αυτά τα πειράματα αποδεικνύουν επίσης, αυτό που εδώ και χρόνια υποστηρίζουν οι θρησκευτικοί ηγέτες, ότι το απλό νερό μπορεί να μετατρέπει σε ιερό νερό κάτω από την επίδραση των προσευχών και των ψαλμών. Το νερό που χρησιμοποιείται στα θρησκευτικά τελετουργικά κάτω από τη δύναμη των προσευχών αποκτά δόνηση και ιδιότητες που δεν είχε πριν την τελετή.

Το ότι ο νους μας αναπτύσσει την ίδια  φύση ή την ποιότητα, με την φύση του αντικειμένου ή του υποκείμενου με το οποίο συνδέεται, συντονίζεται, ή έρχεται σε επαφή, είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την πνευματική μας μεταμόρφωση και συνειδησιακή εξύψωση, γι’ αυτό και πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη.

Ο νους και το ενεργειακό μας πεδίο επηρεάζονται από τις δονήσεις των αντικειμένων και των προσώπων που ερχόμαστε σε επαφή. Επηρεαζόμαστε πολύ περισσότερο από εκείνους με τους οποίους έχουμε μια στενή σχέση*. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τι ανθρώπους διατηρούμε φιλικές, συναισθηματικές και σεξουαλικές  σχέσεις και με τι ενέργειες ερχόμαστε σε επαφή. Διότι όπως οι θετικές ή οι θεϊκές δονήσεις μπορούν να μας μεταμορφώσουν θετικά, ομοίως η τακτική σχέση μας με αρνητικές ή ακόμη χειρότερα με δαιμονικές δονήσεις θα μας επηρεάσουν αρνητικά.

Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο προς το φως και να μεταμορφωθούμε σε φως, πρέπει να είμαστε σε επαφή με το φως και να σχετιζόμαστε όσο το δυνατόν με φωτεινούς ανθρώπους και να αποφεύγουμε τις συναναστροφές με αρνητικούς ανθρώπους, με ανθρώπους χαμηλής δόνησης και κοσμικούς ανθρώπους. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με ποιους διατηρούμε σχέσεις αλλά και σε τι χώρους συχνάζουμε. Διότι και οι δονήσεις των χώρων επίσης μας ποτίζουν και αλλάζουν την δόνηση μας.


Αν πιστεύετε ότι δεν επηρεάζεστε από τις δονήσεις των άλλων, αλλά και των χώρων, σας απαντώ ξεκάθαρα και χωρίς αμφιβολία ότι αυτό δεν είναι δυνατό. Η αλήθεια είναι ότι  δεν έχετε καθαρή αντίληψη των δονήσεων και μέσα σας και έξω σας. Αυτό μπορεί να είναι επίσης και ένα παιχνίδι του εγώ, το οποίο από την φύση του χρησιμοποιεί τα πάντα για να μας κρατά σε χαμηλές δονήσεις, και να χρησιμοποιήσετε τον νου, το σώμα και τις ενέργειές σας για να ικανοποιεί τις απολαύσεις και τους πόνους που αρέσκεται να βιώνει. Το εγώ δεν θέλει να χάσει την εξουσία επάνω μας, και μέρος του παιχνιδιού του είναι να μας κρατά σε χαμηλές δονήσεις, σε  δονήσεις μιζέριας και δυστυχίας, επειδή αυτές οι δονήσεις τρέφουν το ενεργειακό πεδίο του εγώ και το διατηρούν ζωντανό. 

Οι συναναστροφές

‘’Πες μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι’’, λέει μια ελληνική παροιμία, η οποία μας αποκαλύπτει μια μεγάλη αλήθεια, ότι δηλαδή υπάρχει μεγάλη επιρροή του νου του ενός από τον άλλο.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στην πνευματικότητα είναι με ποιους συναναστρεφόμαστε και ιδιαίτερα με ποιους διατηρούμε στενές σχέσεις.

Είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την πνευματική μας πρόοδο και μεταμόρφωση, να επιδιώκουμε την επαφή και συναναστροφή με φωτισμένους, αγίους και προχωρημένους μαθητές και να κάνουμε άσκηση στα πνευματικά κέντρα μεγάλων δασκάλων και σε ιερούς τόπους (τόπους με υψηλές θετικές δονήσεις) και να αποφεύγουμε επιμελώς την συναναστροφή με ανθρώπους χαμηλής δόνησης (ιδιαίτερα τις φιλίες και τις στενές σχέσεις) και να συχνάζουμε  σε χώρους που είναι ποτισμένοι με χαμηλές και αρνητικές δονήσεις

Όπως οι φωτεινές δονήσεις των δάσκαλων, ιερών τόπων κ.λπ. επηρεάζουν το νου και την ψυχολογία μας, παρόμοια μας επηρεάζουν και οι  αρνητικές δονήσεις, από ανθρώπους και χώρους αλλά με αρνητικό τρόπο. Η επαφή με χαμηλής δόνησης ανθρώπους ή αρνητικούς ανθρώπους επηρεάζει την ψυχολογία μας και την πνευματική εργασία ανεξάρτητα αν το καταλαβαίνουμε αυτό ή όχι. Μας επηρεάζουν επίσης οι σχέσεις μας με θετικούς, σαττβικούς ανθρώπους με θετικό βέβαια τρόπο. Αν θέλετε να αποκτήσετε σαττβικό νου κάντε παρέα με σαττβικούς ανθρώπους, αν θέλετε να είστε τακτικοί στην άσκηση σας κάντε παρέα με κάποιον που ήδη είναι δυνατός και σταθερός στην άσκηση, αν θέλετε να αναπτύξετε οποιαδήποτε αρετή κάντε παρέα με κάποιον που ήδη έχει αυτήν την αρετή, και ούτω καθ’ εξής. Το ίδιο ισχύει και για την κοσμική ζωή. Αν θέλετε για παράδειγμα να γίνεται πετυχημένοι έμποροι κάντε παρέα με πετυχημένους εμπόρους, αν θέλετε να γίνετε επιτυχημένοι προπονητές κάντε παρέα με πετυχημένους προπονητές,  κ.λπ..

Με το να φροντίζει κάποιος επιμελώς να σχετίζεται με φωτεινές σαττβικές δονήσεις, με θετικούς σαττβικούς ανθρώπους, με φωτεινούς ανθρώπους, με φωτισμένους δάσκαλους και με οτιδήποτε έχει σαττβική φύση (τροφή, μουσική, εντυπώσεις, ταινίες, χώροι, χρώματα, κ.λπ.) δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για να εδραιωθεί στην πνευματική ζωή, την άσκηση του και να μεταμορφωθεί σε ένα όν φωτερό, ειρήνης και αγάπης.

Με το να συναναστρέφεται κάποιος αφελώς με χαμηλής δόνησης ή αρνητικούς ανθρώπους, ή να συχνάζει σε χώρους χαμηλής δόνησης απλά δημιουργεί άσκοπα πόνο στον εαυτό του και εμποδίζει την πνευματική του εξέλιξη.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν έντονα αρνητικές και βαριές ενέργειες και δονήσεις, όπως επίσης και χώροι (μαγαζιά, σπίτια, υπόγεια μετρό κ.λπ.), στα οποία η ενέργεια είναι σκοτεινή και γεμάτη αρνητικές οντότητες,. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε όσο γίνεται περισσότερο (όσο περνάει από το χέρι σας ) και τους ανθρώπους και τους χώρους χαμηλής δόνησης.

Αντίθετα επιδιώξτε να σχετιστείτε με σαττβικούς, θετικούς ανθρώπους, με προχωρημένους μαθητές ή και φωτισμένους δάσκαλους επάνω από όλα, αν είναι δυνατόν. Επισκεφτείτε πνευματικά κέντρα μεγάλων δάσκαλων, όπου η ενέργεια είναι υψηλής δόνησης. Η ενέργεια αυτή θα διαποτίζει συνεχώς το ενεργειακό σας πεδίο και τον νου σας και αυτό θα σας βοηθήσει να ανεβάσετε την δόνηση σας και το επίπεδο συνείδησης σας. Η συχνή διαμονή στη φύση όπου οι δονήσεις είναι σαττβικές. είναι ένας σημαντικός τρόπος να φορτιζόμαστε θετικά και να καθαριζόμαστε από τις αρνητικές δονήσεις που μαζεύουμε στην πόλη.

Καθαρισμός του ενεργειακού πεδίου

Επειδή στις πόλεις είναι αδύνατον να αποφύγουμε την επαφή με χαμηλές και αρνητικές δονήσεις, είτε από ανθρώπους, είτε από χώρους, θεωρώ σημαντικό και αναγκαίο να μάθετε τρόπους και να προστατεύεστε αλλά και να καθαρίζετε καθημερινά το ενεργειακό σας πεδίο (ενεργειακά σώματα, ενεργειακά κανάλια, τσάκρας) και τον νου από τις αρνητικές ενέργειες και δονήσεις. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται καθημερινά, να γίνει  μια καθημερινή ρουτίνα όπως πλένουμε τα δόντια μας.

Επιθέσεις από οντότητες και βασκανία

Επιπλέον, συμβαίνει να δεχόμαστε κάποιες φορές επιθέσεις από αρνητικές ενεργειακές οντότητες αλλά και από τις εγωϊκές οντότητες άλλων ανθρώπων. Πολλές φορές η κακή μας διάθεση και αρνητικότητα μπορεί να οφείλεται σε αυτές τις οντότητες, οι οποίες βέβαια συντονίζονται με το δικό μας αρνητικό πεδίο και το προκαλούν να εκδηλωθεί. Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει με κάποιον τρόπο να μάθετε τρόπους να καθαρίζετε το πεδίο σας, και αν δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, τότε θα πρέπει  ζητείστε βοήθεια από κάποιον που μπορεί να καθαρίζει αρνητικές αστρικές οντότητες.
Επισημαίνω όμως ότι δεν υπάρχει λόγος ούτε να φοβόμαστε ούτε να μεγαλοποιούμε την κατάσταση. Είναι και αυτό μέρος της ζωής, από το οποίο μπορούμε να μάθουμε και να δυναμώσουμε. Είναι αναγκαίο να κάνουμε κάτι για να καθαρίζουμε το πεδίο μας, αλλά οτιδήποτε παραπάνω ανήκει στο εγώ το οποίο του αρέσει να μεγαλοποιεί τα πράγματα και να πλάθει ιστορίες.


Η επίσκεψη και η διαμονή για άσκηση σε ιερούς τόπους και πνευματικά κέντρα φωτισμένων

Μεγάλη είναι η μεταμορφωτική δύναμη που ασκούν επάνω μας, οι δονήσεις που υπάρχουν στους ιερούς τόπους και στα πνευματικά κέντρα φωτισμένων δασκάλων. Η επίσκεψη και η διαμονή μας σε τέτοια μέρη με σκοπό να κάνουμε άσκηση είναι από τις σημαντικότερες απόψεις της πνευματικής άσκησης.

Είναι σημαντικό να πηγαίνετε για κάποιο διάστημα και όσο πιο τακτικά γίνεται σε αυτά τα μέρη (τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο για αρκετές μέρες), για να κάνετε διαλογισμό και άλλες ασκήσεις. Η δύναμη των δονήσεων θα σας βοηθήσει να εξαγνίσετε τον νου σας, να επιτύχετε ένα ανώτερο επίπεδο συνείδησης και να προχωρήσετε πολύ πιο γρήγορα στην διάλυση των εγωϊκών τάσεων, στον διαλογισμό και να αποκτήσετε πιο καθαρή επαφή με το εσωτερικό σας και την αληθινή σας φύση.

Θα αναφέρω παρακάτω μερικούς από τους τόπους που έκανα άσκηση και με βοήθησαν στην πνευματική μου πορεία. Από αυτά, το μέρος που με βοήθησε περισσότερο από όλα, ήταν το πνευματικό κέντρο (Άσραμ) του Χεϊρακάν Μπάμπατζι, στους πρόποδες των Ιμαλαίων, στα βορειοανατολικά της Ινδίας στα σύνορα με το Νεπάλ, όπου έμεινα συνολικά επάνω από ένα χρόνο.

  
Το Άσραμ του Χεϊρακάν Μπάμπατζι
 
Άλλα δύο πνευματικά κέντρα ( Άσραμ) που με βοήθησαν στην άσκηση μου και την πνευματική μου πορεία ήταν το Άσραμ του Σουάμι Σιβανάντα στο Ρισικές της Ινδίας, περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια του Νέου Δελχί πρωτεύουσα της Ινδίας,
Το Άσραμ  του Σουάμι Σιβανάντα 
και το Άσραμ του Σρι Ράμανα Μαχάρσι στο Τιρουβαναμαλάϊ στα νότια της Ινδίας το οποίο είναι χτισμένο στους πρόποδες του ιερού λόφου Αρουνάτσαλα. Είμαι ευγνώμων που η ζωή μου έδωσε την ευκαιρία και την δυνατότητα να κάνω άσκηση για αρκετό διάστημα σε αυτά τα ιερά μέρη. 

Το Άσραμ του Σρι Ράμανα Μαχάρσι 
ΔΔύο μέρη με υψηλές θετικές δονήσεις στην Ελλάδα είναι οι Δελφοί και ο ιερός βράχος της ακρόπολης των Αθηνών. Στην Αθήνα τα σαββατοκύριακα, περνούσα πολλές ώρες στον Παρθενώνα, είτε κάνοντας διαλογισμό, είτε καθήμενος ήρεμα σε αυτεπίγνωση, για να με ποτίσουν οι θετικές δονήσεις που είναι διάχυτες στον χώρο. Υπάρχουν σημεία στην ακρόπολη και στον Παρθενώνα όπου η δόνηση είναι πάρα πολύ υψηλή, αλλά δεν είναι το ίδιο υψηλή παντού. Χρειάζεται να έχει κάποιος καλή αίσθηση της ενέργειας για να μπορέσει να εντοπίσει μια θέση με δυνατή ενέργεια.

Ο Παρθενώνας

Oι Δελφοί