Monday, January 8, 2018

ΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ σε σχέση με τις τρεις Ποιότητες-Γκούνας και τα τρία Ντόσας ~ Dr. David frawley,



ΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ σε σχέση με τις τρεις Ποιότητες-Γκούνας και τα τρία Ντόσας 

Σε αυτό το άρθρο παραθέτω ένα πίνακα με τα χαρακτηριστικά της κάθε ποιότητας (γκούνα) σε σχέση με τα τρεις βιοενέργειες - ντόσας, που έγραψε ο Dr. David Frawley. Για καλύτερη κατανόηση σας, παραθέτω πρώτα εν συντομία τι είναι οι τρεις ποιότητες γκούνας (Σάττβα-Ράτζας-Τάμας) και τις βιοενέργειες - ντόσας, (Βάτα-Πίττα-Κάφα). 

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ (ΓΚΟΥΝΑΣ)
  Σάττβα-Ράτζας-Τάμας

Οι τρεις ποιότητες (γκούνας) είναι, η Σάττβα, η Ράτζας και η Τάμας.  Οι τρεις ποιότητες (γκούνας) είναι οι πιο λεπτοφυείς ποιότητες της φύσης που αποτελούν το υπόβαθρο της ύλης, της ζωής και του νου. Όλα τα αντικείμενα του σύμπαντος συνίστανται από διάφορους συνδυασμούς αυτών των τριών ποιοτήτων (γκούνας).

Για οποιαδήποτε πραγματική θεραπεία του νου και πνευματική πρόοδο πρέπει να κατανοήσουμε αυτές τις δυνάμεις και να μάθουμε πώς να εργαζόμαστε με αυτές, όχι μόνο σε σχέση με τον εξωτερικό κόσμο αλλά και μέσα στον ψυχισμό μας. 

Παραθέτω συνοπτικά τα βασικά χαρακτηριστικά της κάθε ποιότητας

ΣΑΤΤΒΑ
Είναι η ποιότητα της ευφυΐας, της αρετής, της καλοσύνης, και φέρνει αρμονία, ισορροπία, σταθερότητα. Έχει μια κίνηση προς τα μέσα και προς τα πάνω και επιφέρει το ξύπνημα της συνείδησης. Μας δίνει ευτυχία και ικανοποίηση που έχουν διάρκεια. Είναι η αρχή της διαύγειας, της ευρείας αντίληψης και της ειρήνης. Είναι η δύναμη της αγάπης που ενώνει όλα τα πράγματα σε ένα.

ΡΑΤΖΑΣ
Είναι η ποιότητα της αλλαγής, της δράσης και της αναταραχής. Είναι η δύναμη του πάθους που επιφέρει ανησυχία και διαμάχη (σύγκρουση). Έχει μια κίνηση προς τα έξω και αναζητά τη δράση και τις αισθησιακές απολαύσεις. Προκαλεί ανησυχία, αναστάτωση και θολώνει τη κατανόηση. Η ράτζας φέρνει απληστία, έλλειψη ικανοποίησης, πόνο και δυστυχία. Αναζητά δύναμη, χρήμα, εξουσία, φήμη. 

ΤAMAΣ
Είναι η ποιότητα της βραδύνοιας, του σκότους και της αδράνειας. Είναι η δύναμη της άγνοιας που παρεμποδίζει την ορθή δράση και επιβραδύνει τα πράγματα. Έχει μια κίνηση προς τα κάτω και είναι αιτία αποσύνθεσης και διάσπασης. Το τάμας φέρνει άγνοια και πλάνη στο νου, νωθρότητα, τεμπελιά, υπερβολικό ύπνο, προκαλεί αναισθησία και χάσιμο της επαγρύπνησης. Είναι η αρχή του υλισμού και της ασυνειδησίας η οποία καλύπτει την Συνειδητότητα μας. 

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΕΣ - ΝΤΟΣΑΣ 
  Βάτα-Πίττα-Κάφα

Σύμφωνα  με την Αγιουρβέδα δεν είμαστε όλοι ίδιοι στην φυσιολογία μας, ούτε το σώμα μας αντιδρά με τον ίδιο τρόπο. Κάθε ένας από μας είναι φτιαγμένος με ένα μοναδικό συνδυασμό και αναλογία των τριών βιοενεργειών- ντόσας, (Βάτα-Πίττα-κάφα). Ο μοναδικός για τον καθένα συνδυασμός αυτών των τριών βιοενεργειών καθορίζει την ιδιοσυγκρασία που θα έχει. 

Κάθε μία από τις βιοενέργειες συγκροτείται από δυο στοιχεία, το πρώτο, παρέχει την πρωταρχική του δύναμη, το δεύτερο, δίνει ένα μέσο για την εκδήλωσή του. 

Η Βάτα αποτελείται από αέρα και αιθέρα, ο αέρας είναι η ενεργητική πλευρά και ο αιθέρας ή το κενό είναι το μέσο ή το πεδίο για την κίνησή του αέρα. 
Η Πίτα αποτελείται από φωτιά και νερό, η φωτιά είναι η ενεργητική πλευρά, το νερό ή το λάδι είναι το πεδίο της καύσης γιατί η φωτιά δεν μπορεί να υπάρχει απευθείας μέσα στο σώμα χωρίς να το καταστρέψει. 
Η Κάφα αποτελείται από νερό και γη, το νερό είναι η ενεργητική δύναμη και η γη είναι το περιεχόμενό της. 

Οι ιδιοσυγκρασίες ή σωματότυποι

Σε κάποιους ανθρώπους υπερτερεί η αέρινη βιοενέργεια (βάτα), σε άλλους η πύρινη (πίττα) και σε άλλους η γήϊνη-νέρινη (κάφα) βιοενέργεια. 

Βάτα ιδιοσυγκρασία
Όταν υπερτερεί καθαρά η αέρινη βιοενέργεια τότε έχουμε την ιδιοσυγκρασία (ή τύπο) Βάτα,  
Πίττα ιδιοσυγκρασία
Όταν επικρατεί η πύρινη βιοενέργεια την ιδιοσυγκρασία (ή τύπο) Πίττα και 
Κάφα ιδιοσυγκρασία
Όταν επικρατεί η γήϊνη-νέρινη βιοενέργεια την ιδιοσυγκρασία Κάφα.

Οι διπλές ιδιοσυγκρασίες 
Όταν επικρατούν δύο βιοενέργειες τότε έχουμε τις διπλές ιδιοσυγκρασίες Βάτα-Πίττα, Πίττα-Κάφα, Κάφα-Βάτα. 

Η τριπλή  ιδιοσυγκρασία
Όταν επικρατούν σε ισορροπία και οι τρεις βιοενέργειες, που είναι πολύ σπάνιο, έχουμε την τριπλή ιδιοσυγκρασία Κάφα-Βάτα-Πίττα.

Βιοενέργειες και ασθένεια

Όλες οι σωματικές και ψυχοσωματικές ασθένειες, οφείλονται στην ανισορροπία αυτών των βιοενεργειών.

Πρώτα ανισορροπούν αυτές οι βιοενέργειες καιστην συνέχεια εμφανίζεται η ασθένεια. Τα πρώτα  συμπτώματα και ενοχλήσεις που νοιώθουμε δείχνουν ότι υπάρχει ανισορροπία σε μία ή παραπάνω από αυτές τις ενέργειες και είναι σημάδια που μας προειδοποιούν να κάνουμε κάτι ώστε να επαναφέρουμε την ισορροπία στις βιοενέργειες για να αποφύγουμε κάποια ασθένεια, αλλά και για να έχουμε ευεξία και ζωτικότητα. 

Δυστυχώς στην δυτική ιατρική αγνοούν αυτήν την επιστήμη των βιοενεργειών και έτσι αποτυγχάνουν να κατανοήσουν σε βάθος τις αιτίες  και την φύση των ασθενειών, ώστε να προλάβουν τις ασθένειες και με προληπτικά μέτρα, βότανα, τρόπο ζωής και φυσικές μεθόδους να διατηρούν την υγεία των ανθρώπων σε καλό επίπεδο. 

Ο άνθρωπος ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, που προσδιορίζεται όπως εξηγήθηκε παραπάνω από τον συνδυασμό των τριών βιοενεργειών, εκδηλώνει συγκεκριμένα σωματικά, συγκινησιακά και νοητικά χαρακτηριστικά. Τα συγκινησιακά και νοητικά χαρακτηριστικά  σχετίζονται και με τις τρεις ποιότητες-γκούνας. Ανάλογα δηλαδή με την βιοενεργειακή ιδιοσυγκρασία που έχουμε, εκδηλώνουμε κάποια ψυχολογικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την κάθε ποιότητα-γκούνα. Αυτά θα τα διαβάσετε αναλυτικά για κάθε βιοενέργεια σε σχέση με κάθε γκούνα στον πίνακα που ακολουθεί αμέσως παρακάτω. 

 Η αγιουρβέδα λέει ότι υπάρχουν τρεις καταστάσεις του νου στις οποίες μπορούμε να βιώσουμε τις εμπειρίες της ζωής μας, η σαττβική, η ρατζασική και η ταμασική. 

ΤΑΜΑΣ

 Η πρώτη κυριαρχείται από το σκοτάδι την βραδύτητα του νου και είναι γνωστή ως Τάμας. Το τάμας σε σχέση με τρεις ιδιοσυγκρασίες εκφράζεται ως εξής: 

Ο ταμασικός νους σε Βάτα τύπο χαρακτηρίζεται από :

Φόβο
Ανεντιμότητα
κρυψίνους
κατάθλιψη, μελαγχολία
αυτοκαταστροφικές τάσεις
εθισμούς
διαστροφή
τάσεις αυτοκτονίας

Ο ταμασικός νους σε Πίττα τύπο χαρακτηρίζεται από :

Μίσος
Μνησικακία, εκδικητικότητα
Καταστροφικές τάσεις που εκφράζονται προς άλλους
εγκληματικότητα

Ο ταμασικός νους σε Κάφα τύπο χαρακτηρίζεται από :

Βραδύτητα του νου (βραδύνοια, ανοησία)
λήθαργο
απάθεια
αναισθησία

ΡΑΤΖΑΣ 
 
Η αγιουρβέδα λέει ότι όταν κάποιος υπερβεί την ταμασική κατάσταση, μπαίνει στον κόσμο της δράσης (ράτζας). Το ράτζας είναι παγιδευμένο στην πλάνη του κόσμου και στην επιδίωξη της επιθυμίας. Το ράτζας σε σχέση με τρεις ιδιοσυγκρασίες εκφράζεται ως εξής:

Ο ρατζασικός νους σε Βάτα τύπο χαρακτηρίζεται από :
αναποφασιστικότητα
υπερβολική δραστηριότητα
εκνευρισμός
άγχος
επιφανειακές συζητήσεις
θόρυβος
αναστάτωση, αποδιοργάνωση

Ο ρατζασικός νους σε Πίττα τύπο χαρακτηρίζεται από :


θυμός
υπερηφάνεια
κριτική
κυριαρχία στους άλλους
φιλοδοξία
παρορμητικότητα
χειρισμός των άλλων

Ο ρατζασικός νους σε Κάφα τύπο χαρακτηρίζεται από :

Έλεγχος των άλλων
προσκόλληση
απληστία
υλισμός
επιδίωξη της άνεσης
ασφάλεια
συναισθηματισμός

ΣΑΤΤΒΑ

Η αγιουρβέδα λέει ότι η σάττβα είναι η ανώτερη κατάσταση, είναι η κληρονομιά μας αυτή είναι η κατάσταση στην οποία είμαστε προορισμένοι να ζούμε. Το σάτττβα σε σχέση με τρεις ιδιοσυγκρασίες εκφράζεται ως εξής:

Ο σαττβικός νους σε Βάτα τύπο χαρακτηρίζεται από :

ικανότητα να κάνει θετικές αλλαγές
να αρχίζει σχέδια, προγράμματα
να έχει ενθουσιασμό
κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ των ανθρώπων
γρήγορη αντίληψη, κατανόηση
καλή επικοινωνία
ευκαμψία, προσαρμοστικότητα
ενέργεια και θεραπευτική δύναμη

Ο σαττβικός νους σε Πίττα τύπο χαρακτηρίζεται από :

διάκριση
καλός ηγέτης
άμεμπτος, άδολος
φωτισμένος
ευφυής
ζεστός
φιλικός
ανεξάρτητος

Ο σαττβικός νους σε Κάφα τύπο χαρακτηρίζεται από :

γαλήνη
σταθερότητα
εμπιστοσύνη,
ειρήνη
συμπόνια
αφοσίωση
περιποιητικότητα
επιδεκτικότητα
 


Αν γνωρίζουμε την ιδιοσυγκρασία μας ο παραπάνω πίνακας θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ποια χαρακτηριστικά εκδηλώνονται σε εμάς σε σχέση με την κάθε ποιότητα (γκούνα).

Διαβάστε στα παρακάτω άρθρα :
για τις τρείς ποιότητες (γκούνας, Σάττβα-Ράτζας-τάμας)  ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΚΟΥΝΑΣ (Σάττβα-Ράτζας-Τάμας)