Thursday, January 11, 2018

ΠΕΡΙ ΘΥΜΟΥ. ~ Άτμαν Νιτυανάντα


ΠΕΡΙ ΘΥΜΟΥ

Η βασική αιτία του θυμού είναι η επιθυμία. Για την ακρίβεια, η ίδια η επιθυμία μετατρέπεται σε θυμό όταν εμποδίζεται η εκπλήρωση της.

 Επίσης εκδηλώνεται ο θυμός όταν κάποια ανάγκη μας (πραγματική ή φαντασιακή του εγώ μας), εμποδίζεται από κάποιον/ους ή από κάτι. Κι αυτό επειδή ο μηχανισμός της επιθυμίας λειτουργεί και σε σχέση με τις ανάγκες.

Πιο συγκεκριμένα θυμώνουμε:
όταν δεν γίνεται αυτό που θέλουμε, αυτό που μας αρέσει, όταν κάποιος/κάτι εμποδίζει να γίνει αυτό που θέλουμε, όταν κάτι ή κάποιος μας εμποδιζει να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε ή που έχουμε ανάγκη, όταν κάποιος ή κάτι μας εμποδίζει να πετύχουμε αυτό που θέλουμε, όταν μας χαλάνε την βόλεψη (κάθε είδους), όταν μας ενοχλούν (δηλαδή μας εμποδίζουν να κάνουμε αυτό  που κάνουμε ή προσπαθούμε να κάνουμε), όταν κάποιος ή κάτι είναι αιτία να χάσουμε αυτό που έχουμε, ή αυτό που πετύχαμε.

Θυμώνουμε επίσης, όταν μας απορρίπτουν, μας κριτικάρουν, μας μειώνουν, μας πληγώνουν την υπερηφάνεια, μας χαλάνε (μας τσαλακώνουν) με οποιοδήποτε τρόπο  την αυτοεικόνα μας.

Ο θυμός εκδηλώνεται ενάντια σε αυτόν/ό που είναι εμπόδιο στην επιθυμία μας, ή μειώνει την αυτοεικόνα μας (και προς τον εαυτό μας αν κάναμε εμείς καποιο λάθος που εμπόδισε την εκπλήρωση της).

Υπάρχουν επίσης και πιο περίπλοκες καταστάσεις που εκδηλώνεται ο θυμός, αλλά πάντα στη ρίζα είναι ότι εμποδίζεται η εκπλήρωση κάποιας επιθυμίας, κάποιας ανάγκης, μειώνεται ή κινδυνεύει να μειωθεί η αυτόεικόνα, πληγώνεται η υπερηφάνεια, κινδυνεύει ή νομίζουμε ότι κινδυνεύει ή απειλείται η ασφάλεια μας (σωματική, ψυχολογική).

Επιθυμία, αρέσκειες, απαρέσκειες, αυτοαξία, αυτοεικόνα, υπερηφάνεια, φόβος, ανασφάλεια, ενοχές, ζήλια, θυμός, στεναχώρια, είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Η εξάλειψη του θυμού είναι κεντρικός στόχος στην πνευματική άσκηση και συνδυάζεται με την εξάλειψη των επιθυμιών, της υπερηφάνειας, και την εργασία με την αυτοαξία, την ανασφάλεια και τον φόβο.

~~~

37. Αυτό είναι η επιθυμία, αυτό είναι η οργή (θυμός), που γεννιέται από τον γκούνα ράτζας, το μεγάλο κακό που κατατρώγει τα πάντα. Μάθε, πως αυτό (η επιθυμία)είναι ο εχθρός εδώ.

26. Εκείνοι που είναι ελεύθεροι από την επιθυμία και το θυμό, οι αυτοκυριαρχημένοι, που έχουν ελέγξει τις σκέψεις τους, και που έχουν συνειδητοποιήσει τον Εαυτό (Άτμαν, Συνειδητότητα), βιώνουν την πανταχού παρούσα ειρήνη και Ευδαιμονία του Θεού ( Νιρβάνα του Μπράμαν