Tuesday, November 14, 2017

ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Μέρος Ι ~ ¨Ατμαν Νιτυανάντα


ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Μέρος Ι

Είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με τις ψευδαισθήσεις μας που τις εκλαμβάνουμε ως πραγματικότητα.

Νομίζουμε ότι ζούμε στον ίδιο κόσμο αλλά ο καθένας ζει στον κόσμο του.
Ένα κόσμο φτιαγμένο από φαντασίες, παρερμηνείες, ψευδαισθήσεις, προβολές και 'νομίσματα'.

Θεωρούμε ως πραγματικότητα τις ιδέες, πεποιθήσεις, αντιλήψεις και ερμηνείες που έχουμε για την πραγματικότητα, (είτε την απόλυτη είτε την σχετική). Παρότι για εμάς αυτά είναι μία πραγματικότητα, δεν σημαίνει ότι συμπίπτουν με την πραγματικότητα.

Ακόμη και όταν συμπίπτουν οι απόψεις μας με τους άλλους, αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι βλέπουμε ούτε ότι ζούμε την πραγματικότητα. Αντίθετα και ακόμη χειρότερα οι κοινές λανθασμένες πεποιθήσεις κάνουν τον ύπνο πιο βαθύ. Αφού όλοι πιστεύουμε το ίδιο άρα είναι πραγματικότητα. Το ότι πίστευαν παλιότερα ότι η γη είναι επίπεδη και ότι ο ήλιος γυρίζει γύρω απο την γη αυτό δεν τα έκανε αυτόματα και πραγματικότητα.

Αλλά χειρότερες από αυτές είναι οι ψευδαισθήσεις που έχουμε για τον εαυτό μας και τους άλλους. Όντας ταυτισμένοι με την επιφάνεια του νου, τις αισθήσεις, τις σωματικές λειτουργίες και τα αντικείμενα των αισθήσεων, αγνοούμε τι συμβαίνει στον ψυχολογικό μας κόσμο και πολύ περισσότερο αγνοούμε την αληθινή μας φύση.

Η κοινή πεποίθηση (της πλειοψηφίας) των ανθρώπων, ότι είμαστε το σώμα είναι μια θεμελιώδης ψευδαίσθηση που κρατάει την ανθρωπότητα προσκολλημένη στον υλισμό και στην κατανάλωση και δημιουργεί συγκρούσεις, διαμάχες, αντιπαλότητα και τελικά δυστυχία και σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο

Για να αφυπνιστούμε από το όνειρο μας απαιτείται να αμφισβητήσουμε ειλικρινώς και να ερευνήσουμε όλες μας τις πίστεις, πεποιθήσεις, ιδέες και αντιλήψεις.

Απαιτείται να φωτίσουμε τα εσωτερικά μας σκοτάδια, να ερευνήσουμε και να κατανοήσουμε τον εαυτό μας σε βάθος ώστε να ανακαλύψουμε και να εγκαταλείψουμε τις λανθασμένες πεποιθήσεις, να αφαιρέσουμε ότι είναι παρείσακτο μέσα μας, να βάλουμε σε τάξη ότι είναι σε αταξία, να μεταμορφώσουμε και να εξυψώσουμε το κατώτερο σε ανώτερο, να επιφέρουμε εσωτερική αρμονία ώστε τελικα να ζούμε σε συνειδητή επαφή με το Είναι μας (η απόλυτη Αλήθεια), να ζούμε ως Είναι και να εκφραζόμαστε από το Είναι.