Monday, June 12, 2017

Ο ΝΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΖΕΤΑΙ ~ Ατμαν Νιτυανάντα

Ο ΝΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΖΕΤΑΙ

~ Swami Sivananda
Η φύση του νου είναι τέτοια, που γίνεται αυτό που σκέφτεται έντονα. Έτσι, αν σκέφτεσαι  τα κακά και τα ελαττώματα ενός άλλου ανθρώπου, ο νους σου θα προσλάβει την μορφή αυτών, τουλάχιστον για όσο τα σκέφτεσαι.

Εκείνος που γνωρίζει αυτόν τον ψυχολογικό νόμο ποτέ δεν θα εμπλακεί στο να ασκεί κριτική στους άλλους και να ψάχνει λάθη στην συμπεριφορά των άλλων, θα βλέπει μόνο το καλό στους άλλους (θα βλέπει τα καλά και θετικά τους)  και πάντα θα τους επαινεί. Αυτή η πρακτική επιτρέπει σε κάποιον να αναπτυχθεί στην συγκέντρωση, την Γιόγκα και την  πνευματικότητα.

~ Swami Sivananda

ΣΧΟΛΙΟ 

 Όπως το σώμα απορροφάει το κρύο όταν έρχεται σε επαφή με το κρύο, το ζεστό όταν έρχεται σε επαφή με το ζεστό έτσι και ο νους απορροφά τις δονήσεις με τι οποίες έρχεται σε επαφή και αυτές οι δονήσεις γίνονται μέρος της φύσης του. Έτσι αν ερχόμαστε σε επαφή με ρατζασικές δονήσεις ο νους γίνεται ρατζασικός, αν ερχόμαστε σε επαφή με ταμασικές δονήσεις γίνεται ταμασικός και αν ερχόμαστε με σαττβικές δονήσεις ο νους γίνεται σαττβικός.(Δείτε ποια ελαττώματα και ποιες αρετές σχετίζονται με τις τρεις γκούνας στο τέλος αυτού του άρθρου).

Όπως το σώμα μας απορροφάει τις ουσίες των τροφών που καταναλώνουμε και με αυτές δομεί όλους τους ιστούς και τα όργανα του σώματος, κατά τον ίδιο τρόπο ο νους τρέφεται και μεταμορφώνεται σε αυτό με το οποίο (με οτιδήποτε) έρχεται σε επαφή και εστιάζεται. Δηλαδή η ποιότητα των ιστών του σώματος και η ποιότητα του νου σχετίζεται με την ποιότητα αυτών με τα οποία τρέφονται. Το σώμα τρέφεται με τις τροφές, τα υγρά, το νερό, την φωτιά και τον αέρα και ο νους με τις εντυπώσεις που προσλαμβάνει μέσα από τις αισθήσεις, με τις δονήσεις των λόγων, των σκέψεων και των συναισθημάτων που έρχεται σε επαφή και βέβαια με τις σκέψεις και τα συναισθήματα που εμείς αναπαράγουμε στον νου μας.

Η βιολογικές φρέσκες τροφές, το καθαρό νερό πηγής και ο καθαρός αέρας δημιουργούν ένα σώμα υγιές και παρόμοια οι σαττβικές αισθητηριακές  εντυπώσεις, η επαφή με ανθρώπους και περιβάλλοντα με θετική σαττβική δόνηση, θετικά σαττβικά συναισθήματα και θετικές σαττβικές σκέψεις δημιουργούν ένα υγιή νου. Θυμίζω ότι η υγεία του σώματος δεν εξαρτάται μόνο από την ποιότητα των τροφών αλλά και από την υγεία του νου και το αντίστροφο. Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Το θέμα της υγείας είναι αρκετά πολυσύνθετο και χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει σε αυτό το άρθρο. 

Επειδή επηρεάζεται πολύ ο νους από αυτό με το οποίο συνδέεται συναισθηματικά, μεγάλη επιρροή στον νου μας έχουν οι στενές σχέσεις φιλίας και συντροφικότητας. Αυτό είναι γνωστό και στην λαϊκή σοφία, εξ ου και η παροιμία, "πές μου τον φίλο σου να σου πω ποιός είσαι". Γι’ αυτό όσοι θέλουν να ελευθερώσουν τον νου τους από τι κατώτερες ενέργειες και δονήσεις θα πρέπει να είναι πάρα, πάρα πολύ προσεκτικοί με την επιλογή των ανθρώπων που διατηρούν στενές σχέσεις. Αν θέλετε να γίνετε φωτεινοί δημιουργείστε και διατηρείστε σχέσεις με φωτεινούς ανθρώπους (στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι δυνατόν). 

Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι ότι σχετιζόμαστε με ανθρώπους πάνω κάτω ίδιας δόνησης με εμάς. Όταν όμως μπούμε σε μια διαδικασία μεταμόρφωσης, τότε αρχικά τα ενδιαφέροντα μας θα αρχίσουν να αλλάζουν σε σχέση με αυτά που είχαμε και είχαν οι παρέες και οι φίλοι μας μέχρι τώρα και σταδιακά θα δημιουργείται ένα χάσμα ενδιαφερόντων και κατά συνέπεια επικοινωνίας με αυτά τα άτομα. Σε αυτήν την περίπτωση αν συνεχίζουμε να κάνουμε παρέα με τα ίδια άτομα ή θα μας τραβήξουν πίσω στην ζωή (στον θάνατο θα ταίριαζε περισσότερο να πω) ή θα πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε στενή επαφή μαζί τους και να κάνουμε επαφές με ανθρώπους που είναι στην ίδια διαδικασία με εμάς. Αργότερα καθώς θα αλλάζει η δόνηση μας και θα έχουν αλλάξει κατά πολύ τα ενδιαφέροντα μας θα μας είναι αδύνατον να έχουμε στενές σχέσεις με τα άτομα που είχαμε επαφή στο προηγούμενο στάδιο της ζωής μας. Όταν η δόνηση μας έχει αλλάξει αρκετά δεν θα έχει νόημα πια για εμάς η στενή σχέση με άτομα χαμηλότερης δόνησης.


Μεγάλη δυσκολία υπάρχει στα παντρεμένα ζευγάρια ή που ζουν σαν παντρεμένοι, στα οποία μόνο ο ένας από τους δύο ενδιαφέρεται για την εσωτερική ανάπτυξη και ο άλλος θέλει να συνεχίζει μια υλιστική ζωή. Συνήθως επηρεάζει περισσότερο τον άλλο αυτός που δεν ενδιαφέρεται για τα πνευματικά, μια και αυτός που ενδιαφέρεται έχει δυνατές ακόμη τις κοσμικές σαμσκάρας (εντυπώσεις, τάσεις και συνήθειες). Είναι πιο εύκολο να μείνουμε αδρανείς και να μην προσπαθήσουμε να αλλάξουμε παρά να κάνουμε την προσπάθεια. Ο κατήφορος είναι πάντα πιο εύκολος από τον ανήφορο. Αν όμως κάποιος είναι αφιερωμένος στον πνευματικό δρόμο, δουλεύει σοβαρά και κάνει σημαντικές εσωτερικές αλλαγές θα λυθεί με κάποιο τρόπο το θέμα της σχέσης του. 

Πολύ επίσης επηρεάζεται ο νους και μέσα στις κοινωνικές ομάδες (οποιαδήποτε είδους κοινωνική ομάδα). Τα μέλη μιας ομάδας (πνευματικής, θρησκευτικής, πνευματικής, πολιτικής, αθλητικής, πολιτιστικής κ.λπ.) επηρεάζονται και αποκτούν κοινά ψυχολογικά χαρακτηριστικά). Όσο πιο ασυνείδητα είναι τα μέλη μιας ομάδας τόσο πιο έντονη είναι η επιρροή της επάνω στο κάθε άτομο. Φωτεινές και θετικές ομάδες επηρεάζουν θετικά τα άτομα και το αντίθετο.

 ~ Ατμαν Νιτυανάντα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Διαβάσετε  σχετικά με τις γκούνας στα άρθρα
στα κεφάλαια 14, 17 & 18 της Μπαγκαβάντ Γκίτα 

και στο βιβλίο "Ayurveda and the Mind -The healing of consciousness" του Dr. David Frawley

~~~
ΟΙ ΨΥΧΟΛΙΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ  ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΓΚΟΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΝΤΟΣΑΣ 

ΤΑΜΑΣ


Η αγιουρβέδα λέει ότι υπάρχουν τρεις καταστάσεις του νου στις οποίες μπορούμε να «παίξουμε» τις εμπειρίες της ζωής μας. Η πρώτη κυριαρχείται από το σκοτάδι την βραδύτητα του νου και είναι γνωστή ως Τάμας. Το τάμας σε σχέση με τρεις ιδιοσυγκρασίες εκφράζεται ως εξής: 


Ο ταμασικός νους σε Βάτα τύπο χαρακτηρίζεται από :

Φόβο
Ανεντιμότητα
κρυψίνους
κατάθλιψη, μελαγχολία
αυτοκαταστροφικές τάσεις
εθισμούς
διαστροφή
τάσεις αυτοκτονίας

Ο ταμασικός νους σε Πίττα τύπο χαρακτηρίζεται από :

Μίσος
Μνησικακία, εκδικητικότητα
Καταστροφικές τάσεις που εκφράζονται προς άλλους
εγκληματικότητα

Ο ταμασικός νους σε Κάφα τύπο χαρακτηρίζεται από :

Βραδύτητα του νου (βραδύνοια, ανοησία)
λήθαργο
απάθεια
αναισθησία

ΡΑΤΖΑΣ
Η αγιουρβέδα λέει ότι όταν κάποιος υπερβεί την ταμασική κατάσταση (άγνοια, σκοτάδι), μπαίνει στον κόσμο της δράσης. Το ράτζας είναι παγιδευμένο στην πλάνη του κόσμου και στην επιδίωξη της επιθυμίας. Το ράτζας σε σχέση με τρεις ιδιοσυγκρασίες εκφράζεται ως εξής:

Ο ρατζασικός νους σε Βάτα τύπο χαρακτηρίζεται από :
αναποφασιστικότητα
υπερβολική δραστηριότητα
εκνευρισμός
άγχος
επιφανειακές συζητήσεις
θόρυβος
αναστάτωση, αποδιοργάνωση

Ο ρατζασικός νους σε Πίττα τύπο χαρακτηρίζεται από :


θυμός
υπερηφάνεια
κριτική
κυριαρχία στους άλλους
φιλοδοξία
παρορμητικότητα
χειρισμός των άλλων

Ο ρατζασικός νους σε Κάφα τύπο χαρακτηρίζεται από :

Έλεγχος των άλλων
προσκόλληση
απληστία
υλισμός
επιδίωξη της άνεσης
ασφάλεια
συναισθηματισμός

ΣΑΤΤΒΑ

Η αγιουρβέδα λέει ότι η σάττβα είναι η ανώτερη κατάσταση, είναι η κληρονομιά μας αυτή είναι η κατάσταση στην οποία είμαστε προορισμένοι να ζούμε. Το σάτττβα σε σχέση με τρεις ιδιοσυγκρασίες εκφράζεται ως εξής:

Ο σαττβικός νους σε Βάτα τύπο χαρακτηρίζεται από :

ικανότητα να κάνει θετικές αλλαγές
να αρχίζει σχέδια, προγράμματα
να έχει ενθουσιασμό
κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ των ανθρώπων
γρήγορη αντίληψη, κατανόηση
καλή επικοινωνία
ευκαμψία, προσαρμοστικότητα
ενέργεια και θεραπευτική δύναμη

Ο σαττβικός νους σε Πίττα τύπο χαρακτηρίζεται από :

διάκριση
καλός ηγέτης
άμεμπτος, άδολος
φωτισμένος
ευφυής
ζεστός
φιλικός
ανεξάρτητος

Ο σαττβικός νους σε Κάφα τύπο χαρακτηρίζεται από :

γαλήνη
σταθερότητα
εμπιστοσύνη,
ειρήνη
συμπόνια
αφοσίωση
περιποιητικότητα
επιδεκτικότητα
 

Ειρήνη, Φως και Αγάπη