Friday, October 14, 2016

ΝΟΥΣ - ΑΝΤΑΧΚΑΡΑΝΑ, (το τετραπλό εσωτερικό όργανο) ~ Άτμαν Νιτυανάντα



ΝΟΥΣ - ΑΝΤΑΧΚΑΡΑΝΑ, (το τετραπλό εσωτερικό όργανο)

 Ανταχκαράνα, το τετραπλό εσωτερικό όργανο. Στην ανατολική παράδοση ονομάζουν το νου (στο σύνολο του) με το όνομα Ανταχκαράνα. Αν και ο νους είναι ένα ενιαίο όργανο, έχει διάφορες λειτουργίες και επίπεδα. Τον ονομάζουν ως τετραπλό εσωτερικό όργανο, γιατί ο νους ή Ανταχαράνα έχει τέσσερις πολύ διακριτές απόψεις..

Οι τέσσερις απόψεις του Ανταχκαράνα ( ή του Νου με την γενική του έννοια) είναι: 

1. Μάνας-Manas (νους), 
2. Μπούντι-Buddhi ( Ευφυία, Διάνοια), 
3. Αχάμκαρα-Ahamkara (Εγώ, η ψευδαισθησιακή ταυτότητα), 
4. Τσίττα-Chitta (Υποσυνείδητο, Μνήμη, γενικό πεδίο του νου). 

Κάθε μία από τις παραπάνω απόψεις έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και λειτουργίες και η λειτουργία τους επηρεάζεται άμεσα από την ποιότητα (γκούνα, σάττβα-ράτζας-τάμας) που κυριαρχεί σε αυτά. Η φυσική κατάσταση του νου είναι να λειτουργεί με το σάττβα. Το ράτζας και το τάμας είναι σαν τοξίνες για το νου (εδώ χρησιμοποιώ τη λέξη νου για όλα τα επίπεδα το νου)

Όπως βλέπεται η πρώτη του άποψη του Ανταχκαράνα, το μάνας μεταφράζεται στις δυτικές διαλέκτους με την λέξη νους (στα ελληνικά νους,  στα αγγλικά mind, στα ισπανικά mente ...).  Επίσης ταυτίζεται η λέξη νους μόνο με τις σκέψεις, σαν να μην έχει άλλες λειτουργίες ο νους. Κατά την άποψη μου θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο νους στο σύνολο του (Ανταχκαράνα) έχει διάφορα επίπεδα και λειτουργίες και θα πρέπει να διακρίνουμε ποιές λειτουργίες αντιστοιχούν σ εκάθε επίπεδο.

Αυτός που θέλει να προχωρήσει στην αυτογνωσία χρειάζεται να μάθει καλά πως λειτουργεί ο νους του να τον εξαγνίζει και να αναπτύξει όλες τις ικανότητες του πλήρως. Γνώση σε συνδυασμό με συνεχή φιλόπονη άσκηση είναι οι δυο βασικές προϋποθέσεις για την αυτογνωσία. 

Διάβασε αναλυτικότερα για τις λειτουργίες και τις δυνατότητες των τεσσάρων απόψεων του νου στο άρθρο: ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΜΑΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Σε όσους θέλουν να γνωρίσουν σε βάθος τον νου προτείνω το βιβλίο:
"Ayurveda and the Mind- The healing of consciousness" of Δρ. David Frawley
https://www.scribd.com/doc/312595715/Ayurveda-and-the-Mind-David-Frawley-pdf